Jelenleg 1 vendég olvas minket
A sav-bázis egyensúly, lúgos étrend PDF Nyomtat Email
Írta: hkd   
2008 október 29., szerda 08:33

Dr. Robert Young  biokémikus, mikrobiológus és tudományos kutató állítása szerint minden általunk ismert betegség egyetlen betegséghez vezethető vissza, mégpedig szervezetünk elsavasodásához.Kutatásai alapján minden betegség, legyen az magas vérnyomás, pajzsmirigy rendellenesség, cukorbetegség, emésztőrendszeri megbetegedések, bőrbetegségek, influenza, nátha, allergia, ekcéma, depresszió, elhízás, reuma...stb, mind-mind az elsavasodott emberi szervezet tünetei, segélykiáltások.A túlsavasodás pedig a természetestől elrugaszkodott életmód, táplálkozás és gondolkodás következménye.

 

 

 

 

Dr. Young sejtszinten kimutatta, tapasztalta ennek káros hatásait: ahogyan tönkremennek sejtjeink, táptalajt biztosítanak a mikroorganizmusok túlzott elszaporodásához, majd ahogyan ezek erjesztik testünkben a cukrokat, a fehérjéinket és a zsírt, méreganyagokat termelnek, amelyeket savaknak nevez. Ezek hozzák létre azokat a tünetegyütteseket, amelyeket mi betegségeknek nevezünk.

Elmélete szerint tehát erre az egyetlen betegségre, egyetlen gyógymód létezik, mégpedig az, hogy szervezetünk sav-bázis egyensúlyát helyreállítjuk, erőteljes lugosító diétával, majd a helyreállt állapotot fenntartjuk a megfelelő táplálkozással és életvitellel.

Mindennapi életünk során három jelentős savasító hatás ér minket:

Egyik a stressz, melyre alapvetően szüksége van a szervezetnek, azonban manapság a túlhajszolt életmód mégis rengeteg egészségügyi problémával lát el minket.

Másik a szervezetünkbe bekerülő méreganyagok, melyek a tisztítószerekből, kozmetikumokból, az ételeinkből, az italainkból, a levegőből kerül testünkbe.

Hamadik savasító hatás pedig a táplálkozásunk, mely túlnyomórészt savasító ételekből áll (húsok, tejtermékek, cukrok, kenyérfélék, gabonák, tészták, magas cukortartalmú gyümölcsök, stb.).

Mindhárom tényező jelenléte savas méreganyagokat termel szervezetünkben, és ha több méreganyag keletkezik, mint amit a szervezetünk kezelni tud, akkor ezek a méreganyagok elraktározódnak a szerveinkben, szöveteinkben és ott betegségeket okoznak, elhízáshoz, vagy túlzott lesoványodáshoz, gyors öregedéshez vezetnek.

E folyamat lelassításához és visszafordításához lúgosító életmódra kell váltanunk.

Táplálkozásunkban a helyes arány a 80% lúgos és 20% enyén savasító étel legyen. Lásd a lenti felsorolást az ételek ph-járól.

Kerüljük az adalékanyagokkal teli előregyártott élelmiszereket, olvassuk el mindig, hogy milyen összetevőkből készültek és válasszuk a bio, natúr élelmiszereket. Rengeteg friss, nyers árut fogyasszunk, a zöldségeket inkább csak rövid ideig pároljuk, esetleg süssük, ahelyett, hogy szétfőzzük puhára őket, mivel úgy egészségesebbek, értékesebbek.

Méregtelenítsük rendszeresen szervezetünket, igyunk sok tiszta vizet és használjunk természetes étrend-kiegészítőket, -vitaminokat a szintetikusok helyett.

Óvjuk kezünket a vegyszerektől, bio, vagy növényi tisztítószereket használjunk, természetes kozmetikumokkal kényeztessük bőrünket.

Táplálkozás

 A kenyér sajnos nem a lúgosító, hanem a savasító hatású ételek közé tartozik. Ha már kenyeret eszünk, akkor válasszuk inkább az élesztőmentes és teljes kiőrlésű kenyeret. Esetleg készítsük otthon. A kenyeret kiválthatjuk tönköly pászkával, ami nagyon egészséges és ez a legkevésbé savasító kenyér, amit ehetünk, hiszen csak víz hozzáadásával készül.

Ha az ételeink elkészítése során szükségünk van lisztre, akkor mindenképpen kevesebb mennyiséget használjunk és válasszuk a köleslisztet, a barnarizs-lisztet, vagy a friss teljes kiőrlésű tönkölylisztet.

A gabonák, magvak vásárlásakor lehetőleg olyan termékeket vegyünk, melyek 3 hónapnál nem öregebbek, ellenőrizzük a csomagoláson a gyártási időt.

A só, nagyon fontos  élelmiszer, amit naponta magunkhoz kell vennünk, de válasszuk a természetes, lúgosító sót, a Himalája sót, ez ugyanis nem káros szervezetünkre.

A zsírok nem savasítják a szervezetünket, a legtöbb olaj pedig lúgosítja is azt, a finomított napraforgó olaj, azonban sajnos nem tartozik ezek közé. Válasszuk a hidegen sajtolt olajokat: kókuszolaj, vagy kókuszzsír, extra-szűz olívaolaj, tökmagolaj, lenmagolaj, ligetszépeolaj.

A tejtermékek a savasító, illetve erősen savasító kategóriába tartoznak, ez alól kivétel a kecsketej és az anyatej. Helyettesítsük lehetőleg natúr kókusztejjel, vagy kókusztejporral, szójatejjel, rizstejjel, mandulatejjel, vagy tönkölybúzából készült gabonatejjel. A kókusztej kókusz íze a főzés során eltűnik.

Fehérjéket elsősorban növényi fehérjéből fogyasszunk, pl. szója, tofu, nyers zöld zöldségek, illetve a hüvelyesek: bab, borsó, lencse.

Nagyon értékes és fontos táplálékunk a különféle csírák. A csíra, maga az élet, amikor kipattan már tartalmazza a kifejlett növény számára nélkülözhetetlen anyagokat, vegyületeket, sőt sokkal több hatóanyaggal rendelkeznek, mint egy kifejlett növény. A csírák koncentrált, természetes vitamin és ásványi anyag bombák.

A legjobb természetesen, ha magunk termesztjük zöldségeinket, hiszen így biztosak lehetünk azok bio tisztaságában, ha erre nincs módunk, akkor keressünk biopiacot, vagy bio zöldségest a piacon.

Mindennap legalább 1-2 alkalommal fogyasszunk friss, nyers zöldségeket, csírákat salátaként, vagy leturmixolva.

 

Savasító ételek listája

Nagyon savasít:

  • általában az italok: alkohol, sör, bor, kávé, tea, édesített gyümölcslevek, gyümölcslevek (koncentrált cukortartalmuk miatt!)
  • szószok, szirupok, mustár, ecet, élesztő, lekvárok, kakaó, maláta, szójaszósz, rizsszirup, karob, gyümölcskocsonya, dzsem, E-621: nátrium-glutamát ízfokozó (nagyon káros)!
  • szárított, aszalt, ecetes, befőzött gyümölcsök
  • kukorica, árpa, rozs, zabkorpa
  • mindenféle hús, tojás, belsőségek, kagylók, tenyésztett halak
  • tejtermékek: sajt, túró, tejsavó, joghurt, fagyi, szójasajt, kecskesajt, kefír, erjesztett tejtermékek
  • kesudió, földimogyoró, pisztácia
  • tárolt burgonya
  • mindenféle cukor és mindenféle édesítőszer, aszpartám különösen káros, rákkeltő!, méz, szirupok
  • mindenféle gomba

Eléggé savasító, de egy picivel jobb ételek az előzőknél:

  • frissen facsart, természetes gyümölcslé
  • asztali só (finomított, tapadásgátlót tartalmaz), ketchup, majonéz, vanília, szerecsendió
  • margarinok, vajak, vajkrémek, kukoricaolaj, ghí
  • gyümölcsök: őszibarack, sárgabarck, görögdinnye, körte, alma, eper, szőlő, málna, szeder, szamóca, ribizli, füge, áfonya, piszke, banán, narancs, mandarin, mangó, ananász, datolya, papaya, guajáva
  • gabonafélék: búza, zab, fehér rizs, barnarizs, vadrizs, fehérkenyér, rozskenyér, korpás kenyér, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, péksütemények, édes és sós kekszek
  • tengeri halak húsa (nem tenyésztett)
  • dió

Enyhén savasító ételek:

  • csicseriborsó, vörös vesebab, fekete bab, búzahús (szejtán)
  • curry por (fűszerkeverék)
  • napraforgó olaj, szőlőmag olaj
  • szilva, cseresznye, fekete ribizke, nektarin, sárgadinnye, datolya
  • köles, amaránt, kásák, triticale (búza és rozs keresztezése)
  • édesvízi halak húsa (nem tenyésztett)
  • tej, tejszín, tejföl, szójatej, szójatej, rizstej
  • törökmogyoró, paradió, pekán dió
  • napraforgómag, lenmag

Lúgosító ételek listája

Nagyon lúgosító ételek:

  • nem alkoholos szója lecitin, natúr, száraz szójabab
  • lúgos víz, Himalája só
  • anyatej
  • tökmag
  • zöldségek: kelkáposzta, petrezselyem, uborka, fűfélék, csírák, szójacsíra, gyermekláncfű, tengeri zöldségek (de nem algák)

Eléggé lúgosító ételek:

  • limabab/holdbab, száraz fehérbab, szójagranulátum, mirelit szójabab
  • pirospaprika por, fokhagyma, hagyma, gyömbér, cayenne bors
  • cékla, zellergumó, retek, gyömbér
  • paradicsom, paprika, saláta, brokkoli, zöldbab, káposzta, zellerlevél, sóska, spenót, fokhagyma, hagyma zöldje, endívia/cikória, avokádó, okra

Enyhén lugosító ételek:

  • lencse, szójaliszt, tofu
  • tisztított víz
  • a fűszerek többsége, illetve friss fűszernövények
  • hidegen sajtolt olajok: olívaolaj, lenmagolaj, tengeri halak olaja, ligetszép olaj, kókuszolaj, kókuszzsír, avokádó olaj, borágó olaj, tőkehalmáj-olaj
  • meggy, citrom, grapefruit, lime, kókus, éretlen zöld banán
  • hajdina,, tönkölybúza, quinoa (kinua)
  • kecsketej
  • natúr mandula
  • fehér- és sárgarépa, torma, karórépa
  • natúr magvak: köménymag, szezámmag, édeskömény, római kömény
  • édesítőszerek: stevia/sztevia/sztívia levelei frissen, vagy szárítva, őrölve, csepp, vagy tablettaként; cikória por a gyökér kivonatából
  • zöldségek: karfiol, karalábé, zöldborsó, snidling, póréhagyma, kelbimbó, spárga, cukkini, articsóka, rebarbara, vízitorma, fekete nadálytő.


forrás: http://www.internet-work.hu/cikkhealth/savbazisegyensuly.html
 

TOP LÚGOSÍTÓ AJÁNLAT

BIO KOZMETIKUMOK ONLINE!
BIO.ANDUL.HU